Valper/Puppies

VALPEKASSEN/PUPPIES
Klikk her så kommer du til valpesiden! 

 Vær velkommen med spørsmål om våre puddler.

puddel vaplWelcome to contact us to talk poodles.

Om du er interessert i en valp fra oss er du velkommen innom for å se på våre hunder.

Vil du kjøpe valp hos oss må du hente den her personlig. Vi sender ingen valper fra oss alene med fly.

Vi har ikke krav om at valper fra oss skal stilles ut. Det viktigste for oss er at valpen kommer til et hjem der den får masse omsorg og kjærlighet samt at man har tid til hunden selv når den er blitt voksen

Alle valpekjøpere får med; Norsk Puddelklubb sitt valpehefte, infoperm, Pelsstell hefte, leke, teppe, med mer. Valpen leveres også Chippmerket, vaksinert og registrert i Norsk Kennelklubb.

Dette trenger du:
2201utstyr2 matskåler (vann og mat), halslenke/bånd og koppel,  karde (DoggyMan),  puddelkam,  parykkbørste (uten knotter),  klotang, hundesjampo og balsam, hundeseng eller teppe som hunden kan ligge på. Etter hvert vil du trenge en barbermaskin (type Andis eller Oster) og noen klippeskjær, samt en god saks.

Bli Husren!
VSEær tålmodig! Bruk gjerne en fast dør når du tar valpen ut. Det kan være mye jobb i starten men jo flinkere du er desto fortere blir valpen husren. Pass på å rose/gi godbit når den gjør fra seg ute. Gjør den fra seg inne så ikke vent til den er ferdig men skynd deg å bær den ut. Ikke skjenn på valpen det har ingen hensikt, men bare skremmer. 
Hvordan skal jeg få valpen stueren?
Begynn treningen med å få valpen stueren med en gang du får den! Hvis du investerer litt ekstra tid i begynnelsen, sparer det deg for mye tid, ergrelser og gulvvask senere.Hvis valpen viser uro om natten, kan det være nødvendig med en liten nattlig luftetur. Å straffe en valp som gjør fra seg innendørs har ingen hensikt. Hunder lever i nuet! Den vil ikke skjønne at det den gjorde for to minutter eller én time siden var galt. Straffer du valpen for å gjøre fra seg innendørs, lærer den kun at den ikke bør gjøre fra seg når du er i nærheten. Den lærer altså ikke at den ikke skal gjøre fra seg innendørs. I verste fall kan det gjøre hele hustreningen vanskelig ved at den også kvier seg for å gjøre fra seg når du er tilstede utendørs. Så hva gjør du da?
 

Ta valpen ut:        Sarah Kull 2 8uke2                                                                      

• etter at den har spist og drukket
• etter at den har sovet
• etter en lekeøkt

• når den begynner å snuse på gulvet samtidig som den gjerne går i sirkler
• når den tar seg en liten avstikker bort fra familien
• når det begynner å bli lenge siden den sist var ute

Når valpen gjør fra seg ute, ros den rikelig og gi den eventuelt en liten godbit. Slike positive erfaringer vil gjøre at valpen fort lærer at den skal gjøre fra seg utendørs. Trapp ned på rosen og kosen etter hvert som valpen skjønner poenget. Valper synes det er moro å være utendørs  der det er mye å utforske. Bli ute en liten stund etter at valpen har gjort sitt fornødne.

Mange valper kan bli helt stuerene på en liten uke forutsatt at du starter med en gang du får den og ikke slurver. Når du tar ut valpen for en ”tissetur” bør dere holde dere noenlunde i nærheten av huset. Mange har fått seg en overraskelse etter at de har gått en lang tur med valpen, som ikke hadde noe den skulle gjøre – før den kommer hjem i huset igjen! Vi skal huske på at hundene våre har med seg mange instinkter og handlinger fra sine forfedre ulven. Mange valper vil unngå å gjøre fra seg langt borte fra huset fordi de ikke vil sette igjen lukten sin der via urin og avføring. Ikke alle valper reagerer på denne måten, men for dem som gjør det løses dette enkelt ved  at dere holder dere i nærheten av hjemmet til den har gjort sitt fornødne, så kan dere gå litt lenger tur etterpå. Eventuelt kan dere ta noen minutter til dette før dere går inn etter en tur dersom valpen ikke har fått gjort noe i løpet av turen.

Hentet fra NKK`s nettside www.NKK.no

Trening /tur

”Under oppveksten bør man ikke kreve strek fysisk anstrengelse fra en hund og derfor ikke jobbe med styrke- eller kondisjonstrening. Man bør også være forsiktig med å la hundene leke ukontrollert med andre hunder, og særlig hvis det er store størrelsesforskjeller mellom dem. Dette fordi det fører til økt anstrengelse og belastning på valpens ledd. Dette vil ikke si at valpen ikke skal røre på seg.

Valpen behøver fysisk aktivitet som stimulerer til tilvekst av muskler og den behøver å belaste skjellett og ledd for til slutt å kunne bære sin egen kroppsvekt. Koordinasjon og balanse er sanser som utvikles fullt ut først når hunden har oppnådd voksen alder. Derfor skal hundene ikke utsettes for eksempelvis glatte underlag eller meget vanskelig terreng i ung alder. Korte turer i lett kupert skogsterreng er derimot fint for den unge hunden.

 Den viktigste treningen for den unge hunden er fortsatt den mentale delen og ikke den fysiske.

 Eksempel på mosjonsstige for en hund av stor type.

2-4 mnd. – ”tisseturer” og utemiljøtilvenning, trening av stuerenhet 4-6 mnd. – 15 min turer 4-8 ganger pr. dag for båndtrening 6-8 mnd. – 15 -30 min turer 4-6 ganger pr. dag i skritt tempo 8-10 mnd. – 20-60 min turer 4 ganger pr. dag i skritt/trav/skog mosjon 10-12 mnd. – 20-90 min. turer 4 ganger pr. dag i skritt/trev/skog mosjon 12-24 mnd. – 20-90 min. turer 4 ganger pr. dag mosjon etter hva man skal ha hunden til

 Tenk og på oppvarming/nedvarming i forbindelse med treningen”. 

Hentet fra Valpeskolen Flink Bisk, Bodø Dyreklinikk 

 

Gode råd for nye hundeeiere

 • En liten valp skal ha ro når den vil sove. Dette er meget viktig for dens utvikling. Vi ønsker oss jo en trygg og harmonisk hund. Vekk aldri en valp som sover – den våkner snart av seg selv og først da skal den (etter eget ønske) være i aktivitet.
 • La den få tid til å bli kjent med sitt nye hjem og sin familie før venner og kjente kommer på besøk. La de første dagene være forbeholdt valpen og dere selv.
 • Vær rolig i din omgang med den. Mas og kjas innvirker og vil kunne resultere i en nervøs hund. Dersom den gjør gale streker sier du FY med streng stemme – og straks den holder opp gir du den noe (f.eks. en leketing) som den får lov til å holde på med – gi den da straks ros.
 • Bruk i det hele tatt stemmen og tonefallet i oppdragelsen. Du vil etter hvert se at den forstår, og den kontakt dere får ved en slik oppdragelse vil gi både deg og hunden verdier for livet.
 • Viktig i all oppdragelse av hunder er at det er eieren som skal sette grenser. Og husk at det den får lov til som valp skal den også kunne få lov til som voksen. Helt fra starten av bør man huske på at en ikke leker så voldsomt med valpen at den viser sin «glede» med voldsom vedvarende bjeffing. Lær din valp å kjenne, og avled om leken blir for voldsom. Husk det er lettere å lære en hund å bjeffe enn å få den til å holde opp!
 • Det nytter lite å løpe etter en valp for å få den inn. Rop på den, og gi den f.eks. en liten bit av en hundegodteri når den kommer. Det å riste på en liten boks med godsaker i, vil også fange dens interesse. La dette med å komme til deg være forbundet med en hyggelig opplevelse. Den skal derfor ikke «fanges inn» hver gang du kaller på den. Legger du opp til en lystbetont oppdragelse vil den også lære fortere.
 • Helt fra starten av bør valpen vennes til å ha på halsbånd. Kun korte stunder om gangen til å begynne med. Den skal ikke ha halsbåndet på til vanlig, men den skal vennes til å akseptere dette slik at den også kan ha et leiebånd når den luftes. La båndet henge etter den til å begynne med når den er ute.
 • Dersom den slett ikke kommer når du lokker på den, men isteden «stikker av» er det lett å stoppe den ved å trå på båndet. Samtidig som båndet stopper den sier du NEI med streng stemme. Benytt så den lyse stemmen og ros den – kos med den – og få den til å føle seg flink. Husk i det hele tatt på at «skjenn» alltid skal etterfølges av ros – det er ikke oppdragende for en valp å avslutte en handling med skjenn. Det er ikke alltid like lett å venne en valp til å gå i bånd. Den skal ikke trekkes med, men lokkes med i slakt bånd.
 • Til å begynne med er det ofte valpen som «lufter» eieren. Men la ikke dette fortsette når den har forstått at et lite rykk i båndet og KOM betyr at den skal følge med i båndet.
 • Mosjon er også viktig i en hunds utvikling. En valp/unghund skal ikke overmosjoneres. Rådspør deg med din oppdretter eller din raseklubb om hva som er fornuftig mosjon av din hund. Bruk i det hele tatt sunn fornuft.
 • Sørg for at den har riktige leker, f.eks. en tennisball, et ringleben eller ringleball, et tyggeben (kjøpes i hundebutikker, er laget av tørket dyrehud), en liten boks (f.eks. en tom bakepulverboks) eller spesielle leker av andre slag beregnet for hunder. Den skal ikke leke med ting den kan tygge biter av (f.eks. myke plastleker) som kan svelges. La den heller ikke få en gammel tøffel dersom du ikke også vil at den skal «forsyne seg» av annet skotøy. Dersom det er barn i huset må deres småleker holdes utenfor valpens rekkevidde. Småleker som den kan svelge kan virkelig gi problemer. Vær også oppmerksom på elektriske ledninger!
 • Dersom den viser uønskede tendenser, er det viktig at du som «forelder» klarer å få bort dette. Ta kontakt med oppdretter for råd før de uønskede tendenser tar overhånd. Det er i valpe-/unghundtiden din hund tar form – det er for sent å begynne oppdragelsen når hunden er blitt voksen.

Hentet fra NKK`s nettside www.NKK.no

Godbit til hunden
(Lever brownies)

1 ½ kg lever (storfe, lam) 1 kopp sammalt hvetemel 2-3 hele hvitløk (renset) 2 kopper hvetemel ½ kopp maisennamel Ev. 1 boks parmesanost

Litt Havregryn kan has i som en maks variant.

Mal lever og hvitløk i foodprosessoren og ha i resten av ingrediensene. Smør deigen utover bakepapir ca 1 cm tynt lag. (blir ca. 2-3 bakeplater).

Stek ved 180 grader i ca. ½ time. Varmluft kan med fordel brukes.

Avkjøl og del opp i passe biter og frys ned. Bitene kleber ikke sammen i fryseren, det er bare å ta en neve med godis i lomma så tiner godisen underveis til trening. (kan stå noen dager i kjøleskap men det  mugger fort).     

Treningstips! (fått på Valpeskolen -Flink Bisk v/ Bodø Dyreklinikk)

”En sammenrullet avis kan være et effektivt hjelpemiddel bruk på den rette måten!

For eksempel hvis valpen din tygger på noe eller tisser på gulvet:

Ta da en sammenrullet avis og slå deg selv i hodet mens du gjentar:

”Jeg fulgte ikke ordentlig med på valpen min”

Dette er eneste gang en sammenrullet avis skal brukes i trening.

Hvis valpen din ler av deg, ros ham”.        

 

 

GARBOSO